Publicaties
Langs de weg Boekpresentatie
Op 1 april 2021 vond de boekpresentatie plaats van 'Langs de weg van het hart', in Amsterdam. Een dag eerder signeerde ik een veertigtal boeken. Hier een foto-impressie.

Twee jaar schrijven in 1200 woorden
“Waarom ga je geen boek schrijven over je werk?” Ik zat tegenover Meinhard van de Reep in een ruimte in het Ambassadehotel en we dronken een kopje koffie. Dat moment was het begin.

De oefening van zelfonderzoek
Zelfonderzoek gebruik je om jezelf beter te leren kennen, om te groeien, te helen. Het is een ingang, een methode die je helpt om je potentieel te ontwikkeling. Het wordt de innerlijke leiding op je pad.

De innerlijke Criticus
De eerste die ontdekte dat wij, als mensen, beschikken over een instantie die we de innerlijke criticus kunnen noemen, was Sigmund Freud. Hij ontdekte de driegeleding in de menselijke psyche die hij Superego, Ego en Id noemde.

Het proces van zelfregulatie
Een groeiproces is een natuurlijk gegeven. Groeien gaat vanzelf. We doen het allemaal en elke crisis, elke stagnatie, elke levensfase, elke ervaring biedt ons mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. Hoe dat proces plaatsvindt wordt bepaald door de interactie tussen de unieke kwaliteiten in de persoonlijkheid en de omgeving.

De dynamiek van Deelpersonen
We kennen in onszelf verschillende kanten die soms allemaal iets anders willen. Deze kunnen we ook subpersonen of deelpersonen noemen. De meeste bekende zijn wel de innerlijke criticus en het innerlijke kind. Maar er zijn er veel meer. Hieronder lees je hier meer over en vind je opdrachten die je helpen om ze in jezelf te ontdekken.

Zelfevaluatie aan de hand van gedrag
Gedrag kun je onderscheiden in drie bewegingen, gedragspatronen ontwikkeld in de kindertijd. Ze gaven houvast maar beperken onze groei en ontwikkeling. Als de patronen uitdunnen komen de de authentieke kwaliteiten vrij die in deze beweging liggen verborgen.

Een nieuwe tijd brengt nieuwe mensen
In mijn praktijk werk ik de laatste jaren steeds vaker met veelal jonge mensen die intelligent zijn en gevoelig maar die de aansluiting met de maatschappij lijken te missen. Dan ontstaat er al snel het gevoel dat er met hen iets mis is of dat ze falen. Maar ligt het aan hen of is er iets mis met de wereld?

Essay: De toekomst in het Nu besloten
Om onze toekomst veilig te stellen, hebben we een integrale benadering nodig. Een benadering waarin alle menselijke waarden evenveel recht krijgen. Een benadering waarin scheiding en verbinding beiden ertoe doen, waar emoties evenveel waarde hebben als gedachten en waar intuïtie en analyse beide hun rechtmatige plaats krijgen.
Dit essay heb ik geschreven voor de schrijfwedstrijd #ikschrijf, januari 2017. De wedstrijd was uitgeschreven door het filosofie magazine en het thema voor de wedstrijd was: 'Hoe maken we iets van de toekomst.
Essay: Een wonderlijke werkelijkheid
We leven in een wereld van kleur en vorm, maar in sommige spirituele tradities wordt deze wereld alleen gezien als een schijnwereld. De echte wereld zou er een zijn van stilte en leegte. In dit essay onderzoek ik deze opvatting. Het is gepubliceerd in het tijdschrift InZicht in september 2016.

Essay: De verborgen schat in onze Persoonlijkheid
In onze persoonlijkheid zoals we die meestal kennen liggen verborgen schatten opgeborgen. Het zijn de kwaliteiten van Essentie die tevoorschijn komen door het spiritueel/psychologische werk dat we doen. We worden steeds meer mens!

Boek: Het Andere Leven van Jezus van Nazareth
Jezus van Nazareth was een spiritueel leraar, een sjamaan en een activist. Hij heeft ons een bijzonder pad nagelaten. Hoe dat pad eruit kan zien, beschrijf ik in mijn nieuwste boek. Hoe dat ontstond en wat je in het boek kunt verwachten vind je hier. Ik geef ook lezingen door het land.
Het boek bestellen of je opgeven voor een lezing : scroll door naar beneden.
De Keltische Jaarfeesten
De Jaarfeesten verdelen het jaar in negen perioden van zes weken. Ze markeren de gang door de seizoenen en zijn bij uitstek momenten om stil te staan bij leven op Aarde. Inmiddels zijn ze in de vorm van blogs allemaal op de website te vinden. Hier het overzicht.
Leven in Beweging
In 'Leven in beweging' vind je in het eerste deel een beschrijving van het proces van zelfregulatie en verwerking van ervaringen. Het tweede deel bevat een uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van de persoonlijkheid.

Schrijfsel: Lezen en schrijven
Was het autobiografisch werk van Gerbrand Bakker de uiteindelijke aanleiding tot het schrijven en publiceren van deze schrijfsels?

Schrijfsel: TT, merels en een afscheid
Ik zit op het terras in de zon met mijn eerste kopje koffie en kijk uit over de tuin, Japanse esdoorns, de steentjesvijver en de hoge bamboe die heen en weer wapperen in de wind. Langs de vaart zo’n 500 meter van mijn huis razen de motoren voorbij.
Schrijfsel: Een verwordingsproces
Het was een schrijfopdracht van mijn docente Pauline Durlacher voor de schrijfgroep: Koop een bos tulpen, zet ze in een vaas zonder water en beschrijf elke dag de veranderingen.