Het verlangende hart

Verslag van de lezing door een van de deelnemers

Ruim 40 mensen luisterden in de bibliotheek naar het verhaal van Lenie van Schie. Met als onderwerp: Het verlangende hart.
Zoekers zijn we met elkaar. We kunnen elkaar inspireren door te delen over onze ervaringen naar onze eigen zoektocht.
Lenie nodigt ons uit om even stil te zijn en te voelen wat ons hart verlangt.
Durf je dit verlangen toe te laten? Laat je hart spreken en zet je denken even opzij.

In ons hart bevinden zich kwaliteiten als compassie, liefde, verbinding, vreugde en vrede. Onze kern, dat wat we in wezen zijn, is voelbaar in ons hart.
Toch kunnen we daar maar moeilijk bij. Door de cultuur waarin we leven, onze opvoeding, de leer van de kerken, en het schoolsysteem hebben we veel overtuigingen geleerd, waarden en normen, waardoor ons hart als het ware op slot ging. “Dit mag niet, dat moet zo”, alles werd je opgelegd. Daardoor kunnen trauma’s ontstaan en vaak gaat ons hart zich dan min of meer sluiten.

Vaak hebben we gevoeld dat we niet gezien werden, we werden niet gekend. We zijn vooral op de buitenwereld gericht om bevestiging te krijgen, om te krijgen wat we denken nodig te hebben. We hebben ons afhankelijk van anderen gemaakt waardoor we kwetsbaar zijn. De ratio is leidend en het wordt moeilijker om uit je hart te leven.

Lenie vertelt over het heilig Hartbeeld uit haar jeugd waarin Jezus wijst naar zijn hart. Het is een oproep om uit je hart te leven. De kerk leert ons dat godsdienst betekent dat je God hebt te dienen. Lenie draait dit om: Het goddelijke klopt op ons hart, opdat wij ons kunnen verbinden met de essentie in ons.
Het begrip “zonde” betekent in het Aramees (de taal van Jezus) “misgeschoten. “Dus in plaats van ”Ik ben zondig” volgens de Griekse vertaling, zegt de Armeense vertaling: “Ik ben er eigenlijk nog niet aan toe.”

Lenie doet met ons een meditatie waarin ze vraagt om naar ons hart te gaan. De verticale verbinding te voelen: die tussen hemel en aarde. Kun je hier en nu zijn? Door te zakken in je lijf, bewust in en uit te ademen, voel je je essentie. Een plek waar je niet geprogrammeerd bent. Waar je kunt zijn die je werkelijk bent.

Communicatie. De verbinding tussen moeder en pasgeborene is essentieel. De baby wil meebewegen met ouders, zich aanpassen. De eerste vier jaar van je leven zijn heel belangrijk. Als er verstoringen optreden kan dit zich later in je leven uiten. Te weinig eigenwaarde, te afhankelijk van anderen. Gevoel dat je afgewezen bent. Dit alles wacht om ontdekt te worden. Stap voor stap.

Om naar je essentie te gaan is het eerst belangrijk om te onderzoeken wat je overtuigingen zijn, welke waarden en normen je geleerd hebt. Welke pijnlijke ervaringen zijn er. Om dat eerst van je af te schudden en dan leeg te worden om dan een ruimte te betreden waarin je bij je liefde kunt komen. De verbinding met je goddelijke kern.

Je ego wil echter weg van ervaringen van pijn en leegte. Het wil controle houden.
Kun je wel de leegte toelaten, dan blijkt “de leegte een poort te zijn die ons leidt naar dat wat we in essentie zijn.”
Na de pauze is er gelegenheid om te delen en vragen te stellen.

  • De diamant-benadering. Een school die verbinding maakt tussen spiritualiteit en psychologie. Informatie over de Diamantbenadering Nederland en België.
  • Het idee dat we niet het lichaam zijn, wij zijn energie, Essentie, ziel. Patronen zitten in de ziel en ook in het lichaam. Het is bevrijdend om te weten dat we dit kunnen onderzoeken. Onderzoek leidt naar inzicht en zo ontstaat er ruimte, dunnen de patronen uit.

  • Vraag: wat is jouw dominante gedragspatroon?

Gedragspatronen.
1.beweging naar iets toe. Je reikt uit. Om te pleasen, om af te stemmen. Kwaliteit: Neiging om anderen te helpen

  1. beweging van terugtrekken. Op jezelf zijn, rust, stilte. Kwaliteit: bij jezelf kunnen zijn.
  2. de beweging van tegen iets in gaan. Verzet. Boosheid. Dit wil ik niet. Kwaliteit: je kracht kennen. Nee kunnen zeggen.
  • We mogen weer nieuwsgierig zijn. Dit is een kwaliteit. Vroeger werd dit als negatief beoordeeld.
  • Angst. Durf je bij de angst te zijn. Het een heftige emotie, het houd je gevangen. Kun je de angst toe laten in je hart en het omarmen? “Ik ben bang maar ik ben niet de angst.”

Andere reacties: geweldig, je hebt me geraakt, ik voelde iets wegstromen alsof er ruimte kwam voor liefde, ik kon heel goed ontspannen (geeuwen), er was een prachtige stilte, heel voelbaar.
Heel veel dank voor deze prachtige avond.

Lenie van Schie schreef hierover een boek: “Langs de weg van het hart”, uitgeverij Samsara. 480 blz. Uitgegeven in 2021. Informatie over dit boek vind je op haar website.

Geplaatst op - lees tijd 4 minutes, 5 seconds.