De problematiek
Mijn benadering is, zoals uit de website al duidelijk wordt, niet zozeer gericht op klachten, maar eerder op groei en ontwikkeling.
Op welke problematiek richt ik mij in mijn praktijk?
Mijn benadering is, zoals uit de website al duidelijk wordt, niet zozeer gericht op klachten, maar eerder op groei en ontwikkeling. Klachten en stoornissen ontstaan waar de groei stagneert. Ik kijk dan ook eerder naar de oorsprong van de klachten dan naar de differentiatie.
Naarmate die oorsprong duidelijker wordt, wordt de identificatie met de problematiek kleiner. Verschillende vormen van aandachttraining, meditatie en gronding helpen om meer aanwezig te zijn en minder jezelf te verliezen in de problematiek. Hier komt dan de gezonde volwassene tevoorschijn. Versterken van deze volwassene helpt het groeiproces en kan leiden naar de ontwikkeling van de rijpe volwassene. Voor meer informatie hierover zie ik ook mijn stuk over visie.
Omdat toch regelmatig wordt gevraagd naar een overzicht van de klachten die in mijn praktijk behandeld worden.
Hieronder vind je een lijstje:
- Diverse angststoornissen
- Trauma
- Stress gerelateerde stoornissen en Burn-out klachten (niet vergoed vanuit het basis pakket)
- Depressieve stoornissen
- Bipolaire stemmingsstoornissen
- Hoog sensitieve problematiek
Klachten zijn vaak gerelateerd. Zo komen depressieve klachten en angstklachten vaak gecombineerd voor. Interventies zijn zeer persoonlijk gericht en niet zo specifiek klachtgericht. Of interventies werken hangt immers ook af van de persoon zelf en niet alleen van de klacht. Ik kan wel enkele indicaties geven.
Angst-stoornis:
In het behandelplan voor angststoornis vind je meer informatie hoe ik angstproblematiek benader. Ik gebruik hier de e-healthmodule: Stressregulatie en grondingsoefeningen. In een kort artikel wordt uitleg gegeven over stress en over het principe van zelfregulatie. Daarnaast zijn er twee series oefeningen. Ze zijn beschikbaar op pdf.
Deze oefeningen kun je thuis doen. We bespreken in de eerstvolgende sessie hoe de oefeningen gaan. Ook kan er over de oefeningen via mail tussentijds gecommuniceerd worden.
Angst heeft ook vaak te maken met een zeer sterke innerlijke criticus. De e-healthmodule de innerlijke criticus is zeer geschikt om mee te werken. Deze module is opgebouwd in stappen. Na elke stap krijg je via de mail feedback met specifieke vragen als die van toepassing zijn. En ik zet dan de volgende stap klaar. In de sessies bespreken we hoe het gaat en we kunnen ook sommige stappen verder uitwerken.
Meer informatie over Angststoornis en angstklachten vind je in de zorgstandaard:
En hier vind je eenvoudige informatie over wat te doen bij angst.
Trauma
Is een specifieke problematiek waar angst een grote rol speelt. Bij tyrauma werk ik inensief met psycho-educatie. Ik werk ook met de bekende ‘window of tolerance.’ Dit is een hulpmiddel dat erop gericht is de actieradius van iemand te vergroten en de angst te verkleinen. Ik heb hier nog geen module voor ontwikkeld. Ik vond een hele mooie uitleg op de website: Psychologie Vandaag. Linda Mulders heeft een kennis centrum opgezet met daarin in drie artikelen de verschillende stappen die bij trauma worden ingezet, uitgelegd. Ik heb haar benaderd en zij deelt graag haar werk. Op haar website vind je de informatie.
Algemene stress en burn-out klachten
Bij stressgerelateerde problemen zet ik in eerste instantie ook de hierboven genoemde e-health programma’s in. Verder wordt er gekeken naar de momenten waar stress optreedt, wat de aanleiding is, welke triggers er zijn. Er wordt vervolgens gekeken naar de oorsprong van de stress.
Sterss, angst en spanning zijn aspecten die vooral verbonden zijn met het autonome zenuwstelsel. Stijgende spanning is bijna een reflex en wordt veroorzaakt door het overlevingsinstinct. Ergens is er een signaal; in je lijf dat iets onveilig is.
We gaan dat signaal onderzoeken op zijn realiteit.
Tegelijkertijd zijn oefeningen in gronden en ontdekken waar je je veilig voelt, wat je bronnen zijn, ongelooflijk belangrijk. Stress en spanning, en angst zitten in je lijf en je kunt met je hoofd wel zien en met je verstand wel begrijpen dat er niets aan de hand is, maar het lichaam houdt daar kennelijk een andere mening op na.
Oefeningen helpen om de stress te reguleren en te reduceren.
Meer informatie op de zorgstandaard
Een eenvoudige handleiding wat te doen met stress vind je bij de thuisarts.
Depressie
Depressie heeft vaak verband met de eerste levensfase, waar te weinig zorg en aandacht gevoelens van onveiligheid hebben veroorzaakt en er moedeloosheid ontstaat, ongeloof of het ooit nog anders wordt. Onder depressie ligt vaak angst.
Mijn aanpak bij depressie vind je in mijn protocol behandelplan depressie.
Je vindt hier ook informatie over de zorgstandaard die ik hierbij gebruik en een link naar de thuisarts.
Bij depressieve klachten werk ik vaak direct met de ademhaling. DE ademhaling is vaak ingehouden en bij het doorademen komen gemakkelijker onderdrukte gevoelens vrij. Het feit dat iemand met depressie hulp zoekt, betekent dat er zeker motivatie is om te onderzoeken wat de oorzaak van de depressie is.
Depressie komt vaak voor in relatie met een sterke innerlijke criticus. Ja, ook hier. En ik zet dan ook vrij snel de module van de innerlijke criticus in, om in ieder geval die stem die jou laat horen dat er niets deugt aan jou – daar wordt je toch ook depressief van – te lokaliseren.
Bipolaire stemmingsstoornissen
Ik kom niet zo vaak in aanraking met bipolaire stoornissen en als dat wel het geval is, dan is dat in lichte mate. Medicatie wordt vaak aangeraden en lithium kan hier een goed middel zijn.
Ik heb geen specifieke aanpak voor deze stoornis en mijn allereerste insteek is om te kijken onder welke omstandigheden de specifieke problematiek optreedt: Wanneer ontstaat er een manische en wanneer een depressieve fase? Zijn er aanwijzingen?
Mijn aanpak is ook erg gericht op het vergroten van het vermogen tot reguleren. Bij de manische periode is het belangrijk om te gronden en meer verbinding te maken met stevigheid, met het ‘hier blijven’, met verbinding maken met de getuige in jezelf en kijken of je de manie die ontstaat niet hoeft te volgen in je gedrag. Bij de depressieve pool gaat het om verbinding te krijgen met de ademhaling en met onderliggende verdrongen emoties. Zo kan de balans gemakkelijker hersteld worden.
Meer informatie in de zorgstandaard en bij de thuisarts.
De hoogsensitieven
Het is een term waar ikzelf niet zo gelukkig mee ben, maar hij wordt wel veel gebruikt. Ik las in een publicatie de term ‘empaten’ en dat klinkt al beter. Zelf gebruik ik liever de term ‘Nieuwe tijdsmensen’.
Hoog sensitieve mensen zijn meestal niet alleen hoogsensitief, ze staan ook anders in het leven. Ze zijn intelligent, maar vinden niet gemakkelijk aansluiting bij een schoolsysteem, met als gevolg dat ze denken dat ze dom of lui zijn. Ze bekijken de wereld op een andere manier dan de gemiddelde mens. In het algemeen kijken ze meer vanuit hun hart, ze neigen naar perfectionisme en voelen zich gemakkelijk een buitenstaander.
Hun zelfbeeld is vaak, en zeer ten onrechte, negatief.
Mijn aanpak bij deze groep mensen bestaat vooral uit spiegelen. Ik laat hen zien wat ik in hen zie, benoem hun kwaliteiten vraag door en check of de kenmerken kloppen. Als ze zich gezien voelen, dan ontstaat er vaak al snel verbetering in hun klachten die variëren van depressie tot angst en grote onzekerheid en faalangst.
Op publicaties, artikelen voor cliënten, vind je een artikel over 'nieuwe-tijds-mensen.
Tenslotte: ik werk alleen met (jong) volwassenen en heb geen specifieke doelgroep voor ogen.