Blog
De Vastentijd
Dit jaar valt het begin van de traditionele katholieke vasten samen met het begin van de meteorologische lente. Op 1 maart halen de katholieken die daar nog aan doen in hun kerk een askruisje. Maar wat betekent dat eigenlijk, dat kruisje van as op je voorhoofd? En waar komt het vasten vandaan?
Jezus en The Otherworld
Afgelopen woensdag is in de katholieke traditie de vastentijd begonnen. In mijn herinnering zie ik kleverige snoepjes en verkruimelde koekjes in mijn persoonlijke vastentrommel. Voor Jezus van Nazareth betekende vasten een diepere verbinding met zijn 'Persoonlijke God'. Maar wie of wat is die God? En wie is deze, bewonderde, aanbeden en verguisde man eigenlijk? De vastentijd lijkt een goed moment om dat te onderzoeken.
Jezus en zijn Persoonlijke Zoektocht
De tweede week van de 40daagse vastentijd is voorbij en mijn volgende blog over Jezus is klaar. Wat me vooral raakt is zijn menselijkheid, zijn verlangen naar verbinding en zijn zoektocht en passie voor het leven, dat voor hem in alles een expressie is van de Goddelijke realiteit. Zijn jeugd heeft daar een bepalende rol in gehad.
Jezus: Ik ben de Weg
We zijn aan het einde van de derde vastenweek. In mijn besluit om in deze weken het leven van Jezus nader te onderzoeken, ga ik opnieuw met hem op reis. Aan de Jordaan heeft hij een innerlijke weg tot zijn Abba gevonden. Hij gaat nu anderen leiden op dat pad. Hij verlaat het zuidelijke Judea en trekt naar het noorden, terug naar Galilea en zijn geboortedorp Nazareth.
Jezus Heler en Sjamaan
In deze vastentijd volg ik Jezus op zijn levenspad. We ontmoeten hem als een getraumatiseerd en gepassioneerd mens. Als een strijder voor de waarheid en als een door het leven getekende wijze. Behalve zijn woorden is hij bekend geworden door zijn genezingen. Ze worden wonderen genoemd. Maar hier zijn verklaringen voor te vinden.